Pas moshës 40-vjeçare njerëzit duhet t’i nënshtrohen një serie kontrollesh mjekësore për të parashikuar atë që do të korrin në pleqëri, shkruan gazeta italiane ”Il Corriere della Sera”.

Ja disa nga vizitat që duhet të kryen pas moshës 40-vjeçare:

Një ekzaminim serioz i ndërgjegjes

Mund të duket e parëndësishme, por midis 40 dhe 50 vjeç, marrja e një ekzaminimi serioz të ndërgjegjes është hapi i parë për të kuptuar se si jemi dhe si mund të ndjehemi në të ardhmen.

Kontroll i kolesterolit dhe sheqerit në gjak

Rreth të dyzetave është mirë të vlerësoni faktorët tuaj të rrezikut kardiovaskular dhe metabolik, nëse nuk e keni bërë më parë. Përveç analizës të historisë suaj klinike, matja e tensionit tuaj të gjakut është e dobishme për të gjithë, ashtu siç rekomandohen testet klasike të gjakut për të kuantifikuar parametrat si kolesterolin, trigliceridet dhe sheqerin në gjak.

Mushkëritë dhe veshkat

Funksioni i mushkërive dhe veshkave gjithashtu duhet të kontrollohet. Kapaciteti i mushkërive mund të vlerësohet me spirometri, një ekzaminim i thjeshtë dhe joinvaziv.

Kontrolli i shikimit dhe dëgjimit

Tashmë është zyrtare se mosdëgjimi rrit rrezikun e deficiteve njohëse për tre herë dhe ju vë në rrezik izolimi dhe depresioni: një test dëgjimi rreth moshës 50 vjeç mund të jetë i dobishëm.

Kur flasim për kontrolle, ne gjithmonë mendojmë për zemrën, duke nënvlerësuar se sa thelbësore është të sigurohemi që ne shohim dhe dëgjojmë mirë: problemet e shikimit ose të dëgjimit përkeqësojnë shumë cilësinë e jetës dhe gjithashtu na ekspozojnë ndaj rreziqeve shëndetësore

Dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve

Nëse nuk keni qenë kurrë shumë të kujdesshëm tek dentisti, është koha të vendosni një dhe të filloni të mos lini pas dore shëndetin e gojës: inflamacionet orale, me mishrat e dhëmbëve që nxjerrin gjak ose skuqen, mund të çojë në humbjen përfundimtare të dhëmbëve.

Ekzaminimi i kancerit

Në moshën 40-vjeçare është mirë të ketë një kontroll gjaku për një kontroll të zorrës së trashë dhe tek femrat rekomandohet një mamografi për kancerin e gjirit.

Kontrolli  i trurit

Sipas një studimi australian rreth të pesëdhjetave ka një pjesë të mirë e njerëzve me deficite të lehta konjitive, siç janë gabimet e vogla, apo problemet e lidhura me kujtesën.

Asgjë për t’u shqetësuar, por për autorin, geriatren Sue Gordon, duke e ditur mund të shkohet në zgjidhjet e virtytshme dhe “angazhimin” e trurit më shumë në përpjekje për të luftuar ‘’rënien’’.

Kryeni një vizitë tek urologu dhe andrologu

Meshkujt të shkojnë te urologu ose andrologu vështirë se e marrin në konsideratë një kontroll të sistemit gjenito-urinar në pragun e moshës së mesme. Megjithatë, kjo është koha për të filluar të mendoni për të, për një urinim pa problem, dhe pa rënie të dëshirës seksuale.

Kontrolloni zemrën dhe enët e gjakut

Ndërsa plakemi, rreziku kardiovaskular rritet. Kontrolli për shëndetin e zemrës dhe enëve është në krye të listës kur mendohet për një kontroll gjaku.

“Hapi i parë është të vlerësoni nivelin tuaj të rrezikut kardiovaskular, për shembull kolesterolin e lartë, sheqerin në gjak, mbipeshën dhe kështu me radhë,  për të kuptuar nëse probabiliteti i një sulmi në zemër ose ictusi është i lartë apo i ulët.

Intolerancat ushqimore

Por, ka edhe kontrolle që janë plotësisht të padobishme, nëse jo edhe kundërprodukte: ky është rasti i shumë testeve për intolerancat ushqimore, të cilat shpesh futen në paketat e kontrollit.

Këto teste i nënshtrohen kërkimit të intolerancave ushqimore të  cilat shpjegojnë sikletet si fryrje të barkut, vështirësitë në tretje e tjerë.

Në shumicën e rasteve këto sëmundje zhduken me një dietë të shëndetshme dhe një mënyrë jetese të përshtatshme, por shumë besojnë se është faji i disa ushqimeve apo edhe glutenit ose laktozës duke kaluar kështu teste “imagjinative” për të gjetur origjinën e telasheve”.

Pap testi tek gratë

Me ardhjen e menopauzës: gjithçka varet nga mënyra se si gruaja jeton në atë moment, nëse nuk ka simptoma dhe ajo ndjehet mirë, nuk është e nevojshme të bëhen studime të mëtejshme.

Asnjë test nuk nevojitet edhe nëse gruaja është mbi 45 vjeç. Nën këtë moshë megjithatë, duhet të bëhen kontrolle mbi hormonet Fsh, estradiol, prolaktin, hormonet e tiroideve dhe hormonin anti-Mullerian që tregon gjendjen e vezoreve.

Shpërndaj me

Loading...