Parlamenti bullgar miratoi deklaratën për të mbështetur fillimin e negociatave Maqedoni-Shqipëri me BE-në, por me kushte. Përkatësisht, Maqedonia të kujdeset për varrezat ushtarake bullgare, t’i rehabilitojë viktimat dhe të shtypurit nga regjimi komunist jugosllav, siç thuhet, për shkak të ndjenjës së përkatësisë së tyre bullgare. Opozita kritikoi pushtetin se me Marrëveshjen e Fqinjësisë së Mirë, Bullgaria ka humbur.

Ministrja jote e jashtme Ekaterina Zaharieva të japë dorëheqjen, sepse kjo Marrëveshje e Miqësisë është njohje e humbjes- tha Valery Zabjapanov, deputet në Parlamentin Bullgar.

Ne do ta mbështesim deklaratën në lidhje me zgjerimin e Bashkimit Evropian dhe procesin e stabilizimit dhe asocimit të Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe të Shqipërisë. Për ne, kjo është me rëndësi parësore për paqen, stabilitetin dhe sigurinë në rajonin tonë- pohoi Jordan Conev, deputet në Parlamentin Bullgar.

Por, me deklaratën Bullgaria kërkon që Maqedonia të heq dorë nga përdorimi i termit “gjuhë maqedonase” dhe që BE të përdorë formulimin “gjuhë zyrtare e Republikës së Maqedonisë së Veriut”. Nëse është e nevojshme që shkrimi i “gjuhës maqedonase” të pasohet nga një yll dhe sqarim “sipas Kushtetutës së Republikës së Maqedonisë së Veriut”, fshirja e gjithçkaje ku qëndron “okupatori fashist bullgar”, të mos ketë tentim të njohjes së pakicës maqedonase, as për të shtrembëruar ngjarjet historike, në media të mos ketë gjuhë urrejtjeje ndaj qytetarëve me vetëdije bullgare. Në dokumentin e integrimit evropian të Shqipërisë, Bullgaria kërkon miratimin e një ligji të pakicave dhe garantimin “me një shkallë minimale të pakicës kombëtare bullgare, të mësimit të gjuhës bullgare, si gjuhë amtare në Gollo Bërdo, Gora, Prespë, Korçë, Elbasan dhe Kukës. Bullgaria kërkon edhe regjistrim evropian në Shqipëri, në mënyrë që të arrihet një imazh i vërtetë etnik në vend.

Vesna Velkova 

Shpërndaj me

Loading...