Алијанса за Албанците смета дека е погрешно во избирачките одбори и членови на општинските изборни комисии да има претставници на политичките партии кои сега се дел од владејачката коалиција. Според нив, вториот член на опозицијата треба да биде од нивните редови, а не од редовите на Движењето Беса.

„СДСМ и БЕСА сега се заедно, тие се коалиција и нелогично е што во општинските изборни комисии и на избирачките места, една коалиција да има два члена, а партијата по Беса по изборите, да нема ниту еден член во општинските изборни комисии и на избирачките места “

Алијанса, по двете барања до ДИК за ова прашање, очекува официјален писмен одговор за да може да ја обжали одлуката. Но, за ДИК, Изборниот законик е многу јасен во овој поглед, одредувајќи кои партии имаат право на нивни претставници во изборните тела. Потпретседателката на ДИК, Дитмире Шеху објаснува дека партиите немаат претставници во општинските комисии, туку само во избирачките совети. Општинските комисии се составени од членови на администрацијата.

„Алијанса за Албанците доби известување од ДИК дека членовите на изборните одбори им припаѓаат на двете најголеми партии на власт и двете опозициски партии кои имаа најмногу гласови на последните парламентарни избори. Во овој случај тоа значи, двете најголеми партии на власт ДУИ и СДСМ и двете опозициски партии, Движењето Беса и ВМРО ДПМНЕ “.

На Алијанса исто така и припаѓаат и минутите за платено политичко рекламирање на телевизија, одредени за втората опозициска партија.

Fatlume Dervishi

Shpërndaj me

Loading...