fbpx

Усвојувањето резолуција во американскиот Конгрес за признавање на геноцидот на Отоманската империја врз Ерменците во почетокот на 20 век ја „загрозува иднината“ на односите меѓу Турција и САД, предупредија турските власти. Сенатот едногласно вчера донесе резолуција со која се признава постоењето на геноцидот врз Ерменците. Претходно тоа го направи и Претставничкиот дом. Историчарите проценуваат дека во текот и по Првата светска војна биле убиени над милион ипол Ерменци.

 

Shpërndaj me

Loading...