fbpx

Бруто домашниот производ во еврозоната падна за 14,4 проценти во вториот квартал, соопшти Евростат.

На квартална основа, овој број е 11,9  отсто. Во првите три месеци падот беше 3,6 проценти. Забележано е дека на овој начин европската економија влегува во рецесија.

Еврозоната вклучува 19 земји. Според првата проценка, нивниот БДП се намалил за 12,1 отсто во вториот квартал и за 15 отсто на годишна основа.

Намалувањето на сите показатели е најголемо од 1995 година, откако се води ваква статистика.

 

Shpërndaj me

Loading...