fbpx

Бугарскиот вицепремиер Красимир Каракачанов предупреди дека Бугарија ќе ја блокира првата меѓувладина конференција меѓу ЕУ и Македонија, што се очекува во декември. Со обвинувања за неискреност од македонска страна, Каракачанов одговори на повикот на германскиот министер Рот за конструктивност. Според него, Бугарија не претставува дополнителни услови за Македонија, бидејќи јасен критериум за постоењето на ЕУ е: секоја земја -кандидат треба да ги реши проблемите со соседите пред да започне преговори.

„Бугарија треба да се спротивстави на првата меѓувладина конференција, ако се придржува кон националните и европските интереси. Пред неколку дена, Драги Ѓоргиев беше груб. Мислат дека можат да ги покријат работите.

Тие замислуваат дека некој во Брисел или низ целиот свет ќе ја притисне Бугарија и ние ќе клекнеме. Очигледно, тие не разбраа што е ЕУ и како работи. Треба да се превоспитаат три години“.

Вицепремиерот Никола Димитров вели дека доколку не се одржи првата меѓувладина конференција, ќе биде тешко да се зачува суштината на билатералниот договор. Според него, политичките и комисиските состаноци можат да помогнат, но процесот на преговори не треба да биде злоупотребуван од Софија.

Изјавата на Каракачанов и за министерката за одбрана Радмила Шекеринска, не е во духот на добрососедските односи, ниту помага да се решат проблемите.

Премиерот Зоран Заев најави средба со бугарскиот колега Борисов пред 10 – ти ноември. Заедничката комисија на експерти се уште нема утврден датум за средбата.

Anesa Salihu

 

Shpërndaj me

Loading...