Новиот европски комесар за проширување Оливер Вархељи денеска изјави дека ќе продолжи да се залага за донесување на позитивна одлука за Северна Македонија и Албанија пред Самитот на ЕУ во Загреб, што ќе се одржи во мај следната година.

Тој на тркалезната маса во Европски парламент посветена на евроинтеграцијата на Западен Балкан, повтори дека е многу разочаран поради тоа што не беше постигнат консензус за отворање на преговори со Скопје и Тирана. Еврокомесарот нагласи дека проширувањето на ЕУ ќе остане приоритет на ЕП и најави дека Европска комисија набрзо ќе достави предлог за новиот пристап во процесот на проширување

 

Shpërndaj me

Loading...