Велика Британија планира рекордна продажба на државни должнички хартии во вредност од 275 милијарди фунти за периодот април-август за да го финансира својот одговор на пандемијата на коронавирус, што е повеќе од двојно поголемо задолжување од цела претходна фискална година.

Ажурираната бројка на Канцеларијата за управување со јавниот долг (ДМО), објавена денеска, е зголемена за 50 милијарди фунти во однос на претходната проценка за периодот од април до јули.

Британската влада ја зголеми емисијата на обврзници заради финансирање на наглиот скок на кредитирање, предизвикан од падот на економската активност за време на вонредните мерки наметнати поради коронавирусот.

МИА

Shpërndaj me

Loading...