fbpx

Како дел од мисијата К2, истражувачите пронајдоа докази за постоење на екстрасоларна планета со помош на податоците од 2017 година, добиени од вселенскиот телескоп Кеплер. Оваа година, со помош на телескопската мрежа Спекулус од копното, научниците го потврдија откритието, објави Институтот за технологија во Масачусетс, пишува Сајенс Дејли.

Сигналите што ги открија укажуваат дека новооткриената егзопланета се движи „со прецизност на часовникот“. Неговиот орбитален период е сличен на бројот Пи, односно ја завршува својата орбита на секои 3,14 дена.

Бидејќи ова е 315-от планетарен систем откриен во мисијата К2, новата планета го доби името К2-315б. Небесното тело, сепак, го заработи неформалниот прекар Земја Пи, поради сличноста со нашата планета.

Научниците сè уште не ја утврдиле масата на K2-315b, но сметаат дека е слична на масата на нашата планета. Сепак, Земјата Пи веројатно не е свет за живеење, забележуваат астрономите. Неговата близина до sвездите кои кружат околу неа прави температурите на планетата да достигнат околу 176 степени Целзиусови.

 

Shpërndaj me

Loading...