fbpx

Владата на Македонија вели дека министерот за внатрешни работи во заминување Агим Нухиу со потпишување на нормативните акти за двојазичност на полициските униформи, ги надминал своите надлежности. Од Извршната власт во заминување велат дека не може да се постапува врз основа на нормативните акти потпишани од Нухиу.

Влада на Северна Македонија

„Одобрување на уредбите не е во надлежност на министрите, а министрите немаат надлежност да донесат уредби, а согласно ова, постапката на министерот за внатрешни работи е спротивна на неговите надлежности. Владата не може да постапи според нормативните акти потпишани од Министерот за внатрешни работи. Униформите и ознаките на полициските униформи се утврдуваат со уредба на Владата.

 Што се однесува до политичките партии, СДСМ инсистира на тоа дека нивниот став е ист како и ставот на Владата во заминување. Лидерот на ВМРО ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, рече дека неговата партија стои на ставот за Законот за употреба на јазиците дека е неприменлив. Вчерашното  потпишување на нормативните акти од министерот Нухиу, за двојазичност на полициските униформи предизвика серија реакции на социјалните мрежи и пошироко. Државниот секретар во МВР, Магдалена Несторовска во својата реакција потенцираше.

 Магдалена Несторовска, државен секретар во Министерството за внатрешни работи

„Ова е дел од анализата што ја прави работната група. Постојат поделени мислења, ќе има предлог од Министерството што ќе биде доставен до Секретаријатот за да се види дали предлозите дадени од Комисијата за пропишување на двојазични униформи, ќе бидат на тоа ниво или ќе бидат повеќе или помалку во зависност од функционалната надлежност на организационите единици, односно единиците кои ја извршуваат оваа функција “.

Од Владата велат дека кога ова прашање ќе биде на дневен ред на седница, јавноста ќе биде навреме информирана.

Evi Shkopi

Shpërndaj me

Loading...