fbpx

Реагирајќи на слабите успеси на германските ученици во меѓународното истражување ПИСА, германската министерка за образование, Ања Карличек (ЦДУ) апелираше за тестови на вештини за германски јазик веќе и за деца од градинка, објави германски Велт.

„Она што ни треба е нова култура на читање и општа поддршка за учење јазик“, рече Карличек во интервју за „Велт“.

Таа се залага дека треба да се тестира нивото на познавање на германскиот јазик кај децата од градинка за да може навреме да се преземат одредени мерки.

„Тие тестови потоа ќе се повторат со тргнувањето во училиште. На крајот, иако звучи старомодно, помага само: вежбање, вежбање и вежбање”, рече Карличек, која посочи дека 20 проценти од испитаниците од 15-годишна возраст не биле во состојба во целост да разберат прочитан текст.

Shpërndaj me

Loading...