fbpx

На светско ниво 97 проценти од загинатите велосипедисти во сообраќајни незгоди не носеле заштитна кацига, покажуваат податоците што ги објавува Републичкиот совет за безбедност во сообраќајот на патиштата (РСБСП) по повод Европската недела на мобилност.

Оттаму денеска апелираа до велосипедистите да бидат одговорни, да ги почитуваат правилата и прописите во сообраќајот и редовно да користат заштитен шлем.

Како што информира РСБСП, на светско ниво, два процента од загинатите лица во сообраќајни незгоди се велосипедисти, а најчести смртоносни повреди кај велосипедистите се повредите на глава. Кај нас во просек годишно десетина велосипедисти го губат животот во сообраќајни незгоди.

Според Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, велосипедист кога учествува во сообраќај треба да носи заштитен шлем односно кацига, но, укажува РСБСП, законот не предвидува никаква санкција доколку велосипедистот не користи заштитен шлем односно кацига.

 

Shpërndaj me

Loading...