Во рамки на подготовките за евентуални избори, членовите на Државната изборна комисија одржаа состанок со Комисијата за заразни болести на разговори за изборниот протокол. Средбата уследи откако ДИК во информациите доставени до претседателот за роковите за евентуалните избори, побара средба со здравствените власти. ДИК смета дека состанокот е важен за информирање на здравствените власти за изборните активности, пред да се спроведат протоколите за изборите. Меѓу другото, во информациите на ДИК се вели:

ДИК

„Потсетуваме дека надлежните институции мора да бидат должни да ја обезбедат целата потребна опрема за заштита и дезинфекција.“

Министерот за здравство Венко Филипче уверува дека државата ќе им обезбеди опрема, а протоколот за изборите, објавен пред неколку дена, може да биде дополнет со дополнителни мерки.

ДИК ги извести државните челници и политичките лидери дека преостанатите 22 дена по завршувањето на вонредната состојба не се доволни за ажурирање на избирачкиот список во согласност со одредбите на Изборниот законик.

Fatlume Dervishi

 

Shpërndaj me

Loading...