Членовите на Дипломатскиот клуб Скопје го изразуваат нивното незадоволство, но истовремено и протест против донесениот заклучок на Европскиот совет да го одложи одредувањето датум за започнување преговори на Република Северна Македонија за влез во Унијата.

Претседателот на Дипломатскиот клуб Скопје, Виктор Габер, во допис до медиумите истакнува дека со оваа политичка одлука на нашите граѓани и на државата им е нанесена тешка неправда, како што вели „по нивната тридецениска плебисцитарна определба за влез во ЕУ и тешките реформи и компромиси за адаптација на македонското општество и исполнување на критериумите за почеток на преговори за таква интеграција“.

-Исклучително позитивните оценки за тие наши напори на огромното мнозинство на членките на Европскиот совет, а особено заедничкото писмо на европската четворка Лајен, Туск, Јункер и Сасоли, е потврда дека блокадата од една земја членка е сам по себе политички и дипломатски парадокс и нејзина изолација од страна на мнозинството во тој Совет. Без сомненение, така донесената одлука на Европскиот совет може да има и серија дестабилизирачки последици по развојот, безбедноста и мирот во Македонија и регионот. Заради некои внатреполитички калкулации во една членка на ЕУ, сметаме дека со оваа одлука се придонесува за настапување на ретроградни процеси на југоистокот на европскиот континент и наместо просперитет и отворање на перспективи, да дојде до загрозување на стабилноста во директно опкружување на Европската унија, пишува Габер.

Нагласува дека членовите на Дипломатскиот клуб на сите субјекти во државата кои беа и се ангажирани на постигнување на поставените стратегиски цели на Македонија – полноправна членка на Европската Унија и на НАТО, им ја изразуваат својата колегијална поддршка и уверување дека и во овие тешки моменти, како што вели, сите треба да вложиме уште поголема енергија, знаење и работа за постигнување на тие цели.

-Нашата дипломатија се калеше и се кали во вакви премрежиња, и тридецениските постигања се доказ дека поставените цели се рационално и визионерски утврдени. Нема враќање од тој пат! Затоа колеги и сите субјекти ангажирани за постигнување на тие цели, примете ја нашата благодарност и поддршка за изградба на Македонија како стабилен, развиен и цивилизиран член на европското семејство, пишува во соопштението.

Shpërndaj me

Loading...