fbpx

За 30 македонски државјани кои се наоѓаат на териториите на Ирак и Сирија, државата нема стратегија да ги врати дома. Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, изјави дека Националниот комитет за спречување на насилен екстремизам и борба против тероризмот и другите институции ги зајакнаа мерките и ќе се подготви програма за нивно враќање и ресоцијализација до крајот на годинава. Овие мерки беа резултат на повикот на нашите притворени граѓани во сириските бегалски кампови. Другите државјани надвор од камповите, наводно биле регрутирани во вооружените терористички организации до март годинава.

Дури и граѓанското општество вели дека нашата држава никогаш немала посебна програма за ресоцијализација за повратниците од војната во Ирак и Сирија. Ова е реакција на Здружението „Хоризон цивитас“, кое ги истражувале семејствата кои се враќаат од војна. Според нив, 80 повратници со текот на годините никогаш не поминале во процесот на реинтеграција, туку биле третирани од државните институции само од безбедносни причини. Самет Шабани вели дека 36 поранешни џихадисти на ИСИС издржуваат затворски казни во земјата, со казни од три до седум години, кои се вратија по 2015 година, од измената на Кривичниот законик за гонење на осомничените учесници во странските војни.

 Државните институции предвидуваат 3-месечни програми за ресоцијализација за сите затвореници во затворите низ целата земја. Ние се занимаваме со општа програма за реинтеграција која е насочена кон сите затвореници. Што се однесува до затворениците поврзани со кривичните дела со учество во странските војни, во Северна Македонија во моментов нема конкретна програма што предвидува програми за ресоцијализација за оваа категорија”-изјави Самет Шабани, Здружението „Хоризон цивитас“.

Официјалните разузнавачки податоци велат дека повеќе од 155 лица биле регрутирани од почетокот на војната во Ирак и Сирија. Од нив, 80 се вратиле во Северна Македонија, 30 се се уште на тие  територии, од кои 4 жени со своите 7 деца во кампови, а над 40 се убиени.

Аднан Ќаили

Shpërndaj me

Loading...