fbpx

За познавачите на европските прашања одлагањето на презентацијата на методологијата за проширување на ЕУ од Европската комисија беше очекувана. За Ардита Абази од Институтот за европска политика, Комисијата имаше амбициозни и нереални најави дека ќе го објави предлогот за новата методологија до крајот на овој месец, бидејќи тоа не беше единствениот приоритет на оваа висока европска институција.

„Не беше само методологијата приоритет, така што беше многу амбициозно да се очекува дека таа навистина ќе биде објавена, како што беше речено, на 29 јануари . Затоа, има одложување. Во исто време е и Конференцијата за иднината на ЕУ, која се подготвува во исто време, што значи дека земјите-членки остануваат на ставот дека додека се подготвуваат за конференцијата, паралелно да направат и реформа на методологијата “, изјави Ардита Абази, Институт за европска политика.

Зоран Нечев од Институтот за демократија, Социетас цивилис, смета дека Комисијата ќе ја претстави методологијата на 5 февруари, и дека ова мало одложување докажува дека методологијата се подготвува со предвидената динамика.

Експертите за европски прашања ценат дека со новата методологија, која ЕК ќе ја развие врз основа на разни нонпејпери што излегоа неодамна, нема да доведе до огромни, односно револуционерни промени и дека економските елементи ќе бидат во фокусот. Препорачуваме со новата методологија специфичните критериуми да не се фокусираат на стратегиите и законите, туку на целта што треба да се постигне во дадениот рок, бидејќи досега според нив, имало простор за манипулација. Од ЕК за Алсат потврдија дека се работи на предлозите за модернизација на методологијата за проширување во наредните недели, повторувајќи ја својата препорака за отворање преговорите со Македонија и Албанија, на Самитот во Загреб во мај, каде ќе биде претставен и план за економски развој на регионот. Во меѓувреме, претседателот на Европскиот совет, Мишел рече дека Европскиот совет ќе ја започне дебатата веднаш штом Комисијата ги даде своите предлози и се надева дека ќе постигне единство.

Анеса Салиу

Shpërndaj me

Loading...