fbpx

Законодавно правната комисија очекува Уставниот суд да ја разгледа одлуката и да не го толкува членот 11 од Законот за помилување затоа што веќе не постои. Извештајот на Комисијата, исто така, ќе се дискутира и на пленарна седница.

Од ВМРО ДПМНЕ сметаат дека Комисијата не дала автентично толкување на Законот затоа што доколку ова автентично толкување открие дека членот 11 не постои, ќе ги укинеше сите помилувања од 1993 година, вклучувајќи го и претходното помилување на Зоран Заев.

Вчера Законодавно – правната комисија одби да даде автентично толкување на член 11 од Законот за помилување со појаснување дека членот е укинат во 2008 година. За парламентарното мнозинство, помилувањата од 2016 година на поранешниот претседател Ѓорге Иванов, засновани на овој член биле нелегални. Уставниот суд, додека го чекаше заклучокот на Законодавно -правната комисија, не го оцени членот 11 – а и го одложи за следната седница. Во 2016 година, тогашниот претседател Ѓорге Иванов помилуваше 56 осомничени и поранешни функционери во случаите на Специјалното обвинителство, без примена на постапката за помилување. Но, членот 11 што некогаш му ја даваше на претседателот оваа опција веќе беше укинат во 2009 година. Уставниот суд донесе пресуда дека членот треба да продолжи да се применува, но Собранието не го врати во сила.

 

Shpërndaj me

Loading...