fbpx

За да се донесе одлука за укинување на условите за преминување на границата, Македонија чека стабилизирање на епидемиолошката состојба. Косово спроведува мерки на реципроцитет. Од ова најтешко се погодени деловните субјекти кои имаат меѓусебна поврзаност. Трговските и стопанските комори од двете страни на границата изразуваат остри критики кон извршните власти, нагласувајќи дека ова ги погодува малите бизниси. Стопанската комора на северозападна Македонија вели дека ако не се отворат границите со целиот регион, дефинитивно треба да се отворат со Косово.

„И за граѓаните и за потрошувачите ова е пречка бидејќи е познато дека во нашата земја голем дел од потрошувачите доаѓаат од Косово, додека македонската економија се базира на потрошувачка. „Во оваа пандемија, кога државата толку многу има потреба за средства, сметаме дека овие мерки се непотребни и пречка за бизнисот.“

Од Стопанската комора на Косово велат дека од комуникациите што ги имаат со властите, официјална Приштина е подготвена денес безусловно да ги отвори границите за граѓаните на Македонија.

„Штетите се големи во двата правци, препреките во размената на стоки, но и на работната сила. Бидејќи, дел од граѓаните од Македонија се вработени во Република Косово и обратно. „Ние побаравме од нашите институции да извршат притисок врз Македонија што побрзо да ги отворат границите од македонска страна и да овозможи слободно движење.“

Последните две недели предизвикаа голема вознемиреност кај властите на двете земји, кои одржуваа билатерални средби, но сè остана во рамките на изјавите. Првично, министерот за здравство Венко Филипче го прими косовскиот колега Арменд Земај и дојдоа до заклучок дека треба да се отворат границите, велејќи дека формалностите ќе бидат направени на владино ниво. Минатата недела, кога вицепремиерите на двете земји се очекуваше да ја финализираат ваквата одлука во Скопје, тоа не се случи.

„Мојата поддршка и на мојот колега е да се укине тестот уште денес, но со гарантирање на јавно здравје кај граѓаните, според примерот и практиката меѓу Албанија и Косово“

„За мене е целосно нелогично да имаме билатерален систем за тестирање додека нашето движење со Албанија е отворено“

Македонија има трговска размена со Косово и тоа со суфицит. Но, според економистите, од затворањето на границите во периодот на пандемијата, нашата земја претрпе загуби во извозот за 20% и во увозот 18% само со Република Косово.

Adnan Qaili

Shpërndaj me

Loading...