Зголемувањето на пензиите од 1 јануари за 11,40 евра, според министерката Мила Царовска, нема да ја зголеми буџетската дупка во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување. Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска рече дека дополнителното зголемување на буџетот не ја проширува дупката, туку оди паралелно со субвенционирање на зголемувањето на платите од 600 до 6.000 денари, за што државата ќе ги плати придонесите за работната сила.

 Директорот на Фондот Шаип Зенели вели дека зголемувањето на пензиите доаѓа како резултат на зголемување на минималната плата и сегашната просечна плата од 15.500 денари.

 „Имаме зголемување на придонесот за пензиско и инвалидско осигурување од 18 на 18,4%, од кои 12,4% остануваат во првиот столб, додека 6% се префрлени на приватните пензиски друштва. Приходите во Фондот се зголемени за 10% во однос на јануари-октомври 2018 година со јануари-октомври 2019 година.”

Сите овие мерки на власта, ВМРО ги смета како предизборни лаги. Од овој политички субјект велат дека со интервенција на законот за ФПИОМ на 324 илјади пензионери им биле одземени по 1.500 денари за три последователни години, сега за да уживаат во овој пораст на пензија.

 Adnan Qaili

 

 

Shpërndaj me

Loading...