fbpx

Штип во псоелдните недели е главно жариште на ширењето на коронавирусот во земјата. На состанокот на Комисијата за заразни болести, беше одлучено утре во Штип да замине екипа од Државниот санитарен и здравствен инспекторат. Од Министерството за здравство велат дека по затворањето на сите текстилни фабрики со 8 илјади вработени, се проверува ризикот колку од нов можат да се заразени.

Таму имаме хоспитализирани од 40 до 50 пациенти, кадрите и медицинскиот персонал секако дека во моментот се доволни. Ние, исто така, презедовме мерки и препораки за тоа како да се справуваме со оваа ситуација ако таму има зголемување на бројот “-изјави Арменд Арслани, заменик министер за здравство.

Со денешните 29 случаи, во Штип има 438 активни случаи, а вкупниот број заразени во овој град од почетокот на пандемијата достигна 790. Министерството за внатрешни работи соопшти дека 16% од изолираните од целата земја се само во Штип.

МВР:

„На целата територија на државата од почетокот на пандемијата има 43.816 изолирани и самоизолирани. Во моментов има 6.962 пациенти ширум земјата кои се во изолација и во самоизолација. Само во штипскиот регион има 1.136 лица, за кои има  решенија за задолжителна изолација “

Комисијата за инфективни болести не предвидува градот да биде во карантин. Комисијата, исто така, се изјасни против карантин и за празникот на Курбан Бајрам, како и против укинувањето на мерките на границите.

Комисија за заразни болести:

„Според епидемиолошката состојба во земјата, нема потреба да се зголемуваат рестриктивните мерки во текот на оваа недела, но нема да има предлог и за промена на одлуката за отворање на границите со соседите“.

Нема да има ниту 14-дневен карантин за странски државјани кои влегуваат во земјата, но останува да важи обврската за негативен ПСР тест за некои земји.

Аднан Ќаили

Shpërndaj me

Loading...