fbpx

„Во позадина е локацијата каде што беше камен – темелникот за изградбата на втората конструкција на мобилната болница во просториите на Државната болница, локација која се наоѓа во близина на Клиниката за пулмологија. Вакви мобилни болници ќе бидат изградени во 16 општини, во рамките на подготовките за вториот можен бран на вирусот КОВИД-19 што може да ја погоди земјата на почетокот на есента“.

Теренските работници ги прават потребните подготовки за инсталација на електрична енергија. Од Министерството за здравство велат дека објектот е поставен за да обезбеди услуги на пациенти со респираторни заболувања.

Министерство за здравство: „Од крајот на неделава ќе се започне со поставување на кабини, чија монтажа треба да заврши до 20 јули. Планирано е до средината на август зградата да биде готова. Целиот простор ќе биде дизајнира како внатре така и надвор, на таков начин да нема пречки и за лица кои користат помагала и лица со посебни потреби, за кои се обезбедени специјални тоалети во согласност со стандардите“

Во монтираната болница кај Клиниката за инфективни болести нема ниту еден хоспитализиран пациент, бидејќи како што соопштуваат од одделот за здравство, инсталиран е и централизираниот систем на кислород, но во клиниката сè уште има доволно капацитет.

Еви Шкопи

Shpërndaj me

Loading...