fbpx

Партиите се согласуваат дека локалните избори треба да се одржат во октомври 2021 година. Според нив, Изборниот законик го одредува  мандатот на градоначалниците кој не треба да се крати или прекинува. Опозицијата сака дебатата да се фокусира на моделот на отворени листи за општински советници. Одлуката мора да се донесе со консензус.

Нашиот заклучок е дека ни недостасува демократија во нашата земја и исто така сметаме дека отворените листи  ќе придонесат за демократијата во земјава. Ова е наше барање и ние сме првата партија што побара ваква промена“-изјави Елми Азири, пратеник на АА.

Партиите од мнозинството сметаат дека локалните избори треба да се одржат со отворени листи, но според нив е потребен општ политички консензус. Ова го најави и министерот за правда, Бојан Маричиќ.

Факт е дека отворените листи за општински и парламентарни избори се бараат подолго време и за ова постои договор меѓу партиите, што како тест да се примени тој модел на списокот на општински советници. Ние се согласуваме со ова прашање”-рече Арта Билали- пратеничка на ДУИ.

Во 2017 година, мандатот на градоначалниците заврши во мај, но бидејќи Собранието не беше функционално и земјата беше без Влада поради политичката криза, Уставниот суд донесе одлука за продолжување на нивниот мандат до октомври. Нивниот мандат се пресметува од октомври 2017 година.

Shpërndaj me

Loading...