fbpx

Владата нема да разговара за затворање на границите со Косово и Србија. Техничкиот премиер Оливер Спасовски истакна дека сè додека не се добие конкретен предлог врз научни аргументи, одлуката границите да останат отворени и понатаму е во сила.

Ова го потврди и министерот за здравство, Венко Филипче, кој изјави дека Комисијата за заразни болести не препорачала затворање на границите, но додаде и дека не постојат политички причини зад ова прашање. Во меѓувреме, Европскиот центар за контрола на болестите објави двонеделен извештај за пандемијата во Европската унија, вклучувајќи ги и земјите од Западен Балкан. Највисока инциденца останува во Шведска, а потоа следуваат Северна Македонија и Косово.

Во извештајот е утврдено дека во другите земји на ЕУ инциденцата бележи намалување од 12 проценти за две недели. Нивните препораки се да се ​​воспостави силна рамка за мониторирање за да се следи епидемиолошката состојба, потоа да се донесат стратегии за тестирање на лицата кои појавуваат симптоми, рамка за следење на контактите заснована на екстензивно тестирање, откривање активни случаи, рано откривање на заболени и нивна изолација и карантин, како и тековно следење на контактите. Се препорачува и брза идентификација и испитување на епидемските жаришта. Во сила остануваат апелите за физичка дистанца, носење маски и миење на рацете.

Адриан Керими

Shpërndaj me

Loading...