fbpx

Потпретседателот на Собранието Горан Мисовски денеска од Мечкин Камен во Крушево во негово и во име на Собранието го честиташе националниот празник Денот на Републиката – 2 Август.

– Дозволете ми од името на претседателот на Собранието, почитуваниот Талат Џафери, кој поради здравствени причини не е во можност да се обрати денес тука, и на кого јас му посакувам што побрзо закрепнување, во мое лично име и од името на Собранието на Република Северна Македонија, на сите наши граѓани, во и надвор од границите на државата, да им го честитам Денот на Републиката од славниот Мечкин Камен, еден од спомениците на Крушевската Република и сведоштво за едно херојско востание, рече Мисовски.

Тој на почетокот од своето обраќање изрази почит и благодарност за исклучителната професионалност, посветеност и несебичност што здравствените работници ја покажаа изминатиот период.

– Од минатиот 2 Август до овој 2 Август, помина само една година, меѓутоа, верувам дека и Вие го делите моето мислење дека, тоа е година која ќе ја запомниме по еден од најзначајните датуми за нашата земја. На 11 февруари оваа година, Собранието го ратификуваше Протоколот за членство на Северна Македонија во воено политичкиот сојуз на НАТО, стратешка цел која беше поставена уште во 1993 година, веднаш по независноста на земјата, за во 1995 година да се стекнеме со кандидатски статус, рече Мисовски, додавајќи дека работеле напорно за да може да бидеме дел од големото семејство на НАТО сојузот со исполнување на сите неопходни предуслови за да изградат стабилна, безбедна, модерна и економски развиена држава.

Обезбедивме, нагласи тој, сигурност на територијалниот интегритет и безбедност на нашата граница и сега конечно може да се каже дека е поставен уште еден камен на зацврстување на темелите на нашата држава.

– Република Северна Македонија, иако мала по територија, стана пример во регионот и во светот, по својот отворен пристап и искрен дијалог со сите соседи, промовирајќи добрососедска политика на соработка и разбирање. Затоа што, ние знаеме како, рече Мисовски.

Shpërndaj me

Loading...