Светот за првапат дозна за Григориј Перелман во 2003 година кога американските универзитети, меѓу кои МИТ, Принстон и Колумбија го признаа неговото решение за Поинкаровата претпоставка, математичка задача кој 99 години ниту еден математичар не можел да ја реши.

Тоа му успеа на Григориј, само што наместо да ја земе наградата од милион долари, тој ги одбил парите до последен цент.

Кратко објаснил дека за решението е заслужен и американскиот математичар Ричард Хамилтон. Три години подоцна, во 2006, одбил да се појави на доделувањто на Филдсовите медалји на Меѓународната математичка унија.

Колку за споредба, оваа награда е на ранг на Нобеловата.

Перелман е човек кој живее скромно, не сака автомобили, живее во стан каде негов пријател во Русија во изолирано гето. Не сака да се шиша не се бричи, не сече нокти, а физички потсетува на легендарниот Распутин.

Генијалецот на денешницата се уште е мистерија за целиот свет, посебно на научниците и веројатно така и ќе остане.

 

Shpërndaj me

Loading...