fbpx

Денешните деца се многу поразлични од децата во минатото. Eдна од причините е пристапот до информации. Сето тоа е белег на времето во кое живееме и e сосема во ред, но сепак треба да постојат граници кои ги поставуваат родителите. Во контекст на ова, границите на родителите треба да се постават и во однос на нивното однесување со децата, што тие споделуваат како информација.

  1. Децата не се грижат за цените

Децата не треба да бидат оптоварени со кредитни информации или колку чини семејниот одмор. Разменувањето на вишокот информации поврзани со финансиската состојба на едно семејство може да ги натера децата да се вознемират за вашите финансиски проблеми, а последното нешто што им треба е да се грижите за парите, особено затоа што тие не можат да ги поправат работите многу таму.

  1. Децата не се заинтересирани за вашите грешки и изговори

Децата треба да пораснат, знаејќи дека и родителите се обични луѓе што прават грешки, се тажни, не успеваат во сè што замислуваат. И тоа е нормално. Но, не можете да ги оптоварувате децата со ова. Оставете им да уживаат во своето детство без постојано да ги издржуваат вашите изговори за нешто што сте направиле или не сте направиле. „Извинете“ е магичен збор, но ако го користите премногу често кога комуницирате со вашето дете, тоа може да им направи повеќе штета отколку добро.

3. Децата не треба да знаат што мислите за нивните наставници

Не треба да се преправате дека премногу ги сакате наставниците на вашите деца, ниту пак, тврдите дека тие се совршени, ако тоа не е точно. Ако треба да заземете став дека вашето дете се жали на вашиот учител, доволно е да ги потенцирате неговите или нејзините позитивни квалитети без да се обидете да застанете на која било страна. И се разбира, воздржете се од негативно коментирање.

  1. Децата не треба да ги слушаат родителите што кажуваат лоши работи едни за други

Колку и да е совршено, секое семејство има моменти кога сите покажуваат недостаток. На крајот, никој не е совршен. Но, ако сте разочарани од вашиот сопруг или сопруга, не треба да ги вклучувате децата во тоа разочарување. Би било фер да му кажете на вашето дете дека нема совршени луѓе, така што и односите понекогаш не се совршени, во спротивно ќе предизвикате неоправдано двоумење во неговите емоции, збунетост, разочарување…

  1. Нема потреба да кажувате на вашето дете колку килограми треба да ослабнете

Речиси да нема мајка која не е на диета или не оди на јога, фитнес или на пилатес за да се ослободи од вишокот килограми кои се повеќе од нејзината идеална тежина. Но, тоа воопшто не ги интересираа децата и нема потреба да ги оптоваруваат со ова. Доволно е тие да се придржуваат кон здравите навики – правилна исхрана, спорт и одмор за да создадат добри навики и позитивен став кон здрав живот.

  1. Децата не треба да знаат што мислите за родители на нивните пријатели

Треба да бидете свесни дека се што ќе кажете, децата впиваат. Ако сте мислеле дека тие нема да ве слушаат, грешка сте. Треба да бидете посебно внимателни кога се работи за овие работи. Ако тие мислаат дека тоа е во ред, нормално е дека ќе почнаат така да се однесуваат или пак да зборуваат за тоа со нивните пријатели. Најбитно е да ги научите вашите деца како да се однесуваат кон другите деца и возрасни, со почитување.

Shpërndaj me

Loading...