Нема да има нов состанок на лидерите сè додека не се направи приближување на позициите за датумот на изборите. Овој став на кабинетот на претседателот Стево Пендаровски доаѓа неколку дена по состанокот на лидерите, од каде не беше одреден датум за изборите. Кабинетот на Пендаровски не ги коментира најавите на СДСМ за избори без ВМРО.

ВИЗРТ- Кабинет на претседателот ——„Претседателот е подготвен да свика нова средба кога ќе се процени дека има приближување на ставовите. Ставот на сите политички партии е дека датумот на изборите треба да биде договорен со консензус и треба да има сеопфатен процес“, велат од Кабинетот на Претседателот.

Но, двете партии во македонскиот политички блок признаваат дека не се прават напори за приближување на нивните позиции. ВМРО-ДПМНЕ сака СДСМ да ги започне преговорите.

СДСМ ѝ дава рок на опозицијата за договор за датумот на изборите.

СДСМ бара избори на 21 јуни, додека ВМРО-ДПМНЕ предлага кон крајот на август, почеток на септември.

Адријан Керими

Shpërndaj me

Loading...