fbpx

Генералното собрание на ОН ја усвои поднесената резолуција од страна на Русија за зајакнување на системот на договори за контрола на оружјето.

Резолуцијата е насловена како „Зајакнување и развој на системи на договори и акти за контрола на оружјето, разоружувањето и неширењето“. Во неа се повикуваат сите држави потписнички на релевантни документи целосно да ги спроведат условите утврдени во актите.

Нагласено е дека со тоа ќе се поддржи глобалната стабилност и меѓународната безбедност.

Авторите на резолуцијата апелираат до генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш да продолжи со поддршка на одржувањето на интегритетот на таквите договори и да се поттикне развојот на дополнителни мерки од страна на државите, што ќе доведе до потпишување на нови договори од сличен карактер.

 

Shpërndaj me

Loading...