fbpx

Кината, театрите, оперите, музеите и другите културни институции можат да започнат со постепено отворање. Покрај почитувањето на протоколот за заштита од коронавирусот, секоја институција треба посебно да изготви протокол врз основа на капацитетите што ги поседува. Некои од точките на овој протокол предвидуваат:

– Настани на отворено треба да се организираат со 50 проценти од капацитетот на просторот каде што ќе се одржи настанот и ограничен број посетители до максимум 1.000 посетители, а настаните на затворено треба да се организираат со 30 проценти од капацитетот со број на посетители до максимум 1.000.

– Зголемување на времето потребно за влез и излез на посетителите;

– Се препорачува купување на влезниците електронски – дезинфекција на микрофони и сценска опрема, доколку нема услови секој учесник да има свој микрофон.

Дезинфекција на рацете, носење маска и одржување на далечина се исто така услови што мора да ги почитуваат организаторите и учесниците во одредена манифестација. Институциите нема да можат да започнат со работа без претходно да ги достават протоколите кои самите ќе треба да ги подготват.

Кината, театрите и другите институции каде што може да се одржуваат митинзи беа затворени на 13 март годинава.

Evi Shkopi

Shpërndaj me

Loading...