Сите очекуваме снегот да биде бел, а површината на Антарктикот да биде целосно бела, но нешто се менува, загрижувајќи ја научната заедница која живее на тој сè уште мистериозен и леден континент. Делови од бреговите позеленуваат, давајќи му на пејзажот вонземски изглед. Причината, сепак, е загрижувачка. Посебната боја зависи од некои алги, кои почнуваат да растат се повеќе и повеќе во тие области, некогаш потполно ненаселени. Тим од универзитетот во Кембриџ создаде мапа заснована врз сателитски набљудувања, што овозможува предвидување на растот на овој феномен. Нормално, климатските промени се главната причина.

Shpërndaj me

Loading...