fbpx

Стотици работници во образованието и ученици од полошкиот регион ќе бидат изоставени од Платформата за учење од далечина поради неможноста да се снабдат со потребната опрема. Теута Сејфулаи, наставник и претседател на регионалниот синдикат за образование, за Алсат изјави оти е тешко дека учебната година ќе започне комплетирана, како што бара Министерството за образование.

„Во моментов, не верувам дека се снабдени сите наставници. Малку е тешко да се започне на 1-ви октомври со онлајн платформата. Ова е моменталната состојба во полошкиот регион, зборувам за над 80%. Итните барања од контакти со директорот, наставниците, родителите се снабдување со електронски уреди, лаптоп, компјутер или таблет. Ова се основните и многу важни барања за продолжување на часови”.

Според Сјефулаи, најголемите поплаки се поврзани со краткото време за обука за „онлајн“ учење.

  „Има нови елементи, се соочуваме со нови работи за кои наставниците требаше да бидат обучени најмалку една недела, а не два дена или три дена. Некои наставници се обучени и имаат одредено знаење, но учениците и родителите како ќе се поврзат е голем прашалник, но исто така и ние имаме многу прашања за тоа како ќе започнеме“.

МОН соопшти дека Комисијата постојано ги разгледува барањата стигнати од училиштата и за истите Владата ќе донесе одлука.

Melihate Rustemi

Shpërndaj me

Loading...