Научниците се загрижени од зголемената популација на дабари на Аљаска и на други места во Арктикот. Биолозите и климатолозите ја набљудуваaт интересната заемна поврзаност меѓу зголемената популација на тие гризачи и зголемените температури и топењето на вечниот мраз.

Во изданието „Енвајронментал рисрс летерс“ е поднесен научен извештај во кој се говори дека Аљаска и полуостровот Балдвин станале подобни за престој на дабарите и во некои делови самите животни „ги топат сантите лед на вечниот мраз“, јави известувачот на МИА од Вашингтон.

Климатолозите забележале дека со тоа што градат брани, дабарите предизвикале формирање големи езера чија општа површина се зголемила за 8.3 проценти во тек на 17 години. Гризачите се населуваат во котлините на стари пресушени езера и таму ги градат своите брани. Езерата се полнат со води и бројот на такви брани расте експоненцијално.

МИА

 

Shpërndaj me

Loading...