fbpx

Кој ќе го заземе местото Реис по разрешувањето на Сулејман Реџепи? Според Уставот на ИВЗ, изборот на нов Реис го прави Ријасетот со мнозинство гласови. Првично се формира Изборна комисија за прегледување на кандидатурите, кои треба да исполнуваат одредени услови. Да имаат над 40 години, со работно искуство од најмалку 15 години во ИВЗ и да имаат дипломирано на Факултетот за исламски науки. Но, овој Устав не дозволува жена да биде на чело со ИВЗ.

УСТАВ НА ИВЗ

– Возраст, над 40 години

– Работно искуство од најмалку 15 години

– Факултет за исламски науки

– Само мажи кандидати

Деновиве, вршителот на должноста Реис Шаќир Фетаху, кој беше поставен на оваа функција вчера од Ријасетот, по разрешувањето на Сулејман Реџепи, чека на официјализирање на функцијата во Централниот регистар.

 „Седиштето на ИВЗ ќе остане затворено до понеделник заради празникот Бајрам, каде од кабинетот на Реисот во заминување ни беше кажано дека нема да има реакција за неговото разрешување“.

Затворена врата најде и лице што сакаше да достави пари од садакатул фитр.

 „Нема голем интерес веќе со години, тие не даваат садакатул фитр бидејќи не веруваат. Без да заминат тие што го поддржуваа, тоа е исто, потребни ни се сигурни луѓе за да ја вратиме довербата“.

Имамот на Султан Муратовата џамија во Скопје вели дека тој не добил плата 10 години само затоа што му се спротивставил на Сулејман Реџепи. Тој рече дека го сторил тоа доброволно.

  Зекирија Бајрами- имам

„Имаше незадоволство и јас не бев задоволен, тоа го знаат многу добро тој и другите дека за 10 години колку што се противиме, за жал како се случи тоа, не се враќаме. Со жалост ја следев ситуацијата, никогаш не се согласив и затоа што не се согласив со дел од неговата работа, останав настрана“.

Имамите со кои контактиравме не сакаа да коментираат, но рекоа дека Сулејман Реџепи треба да одговара за злоупотребите во ИВЗ. Досие против него е поднесено и до Обвинителството.

Adnan Qaili

Shpërndaj me

Loading...