Наместо оваа пролет, како што беше најавено, најновата најава е дека првите два километри од автопатот Скопје – Блаце ќе почнат да се градат дури наесен. Тендерот за избор на изведувач за изградба на оваа приоритетна делница долга 12,5 километри требаше да биде објавен во февруари годинава, но од Министерството за транспорт и врски сега велат дека постапката ќе почне следниот месец. Причина за тоа се пречките на терен со економската зона Визбегово и гробиштата лоцирани во делот на трасата. Од министерството велат дека во секој момент чекаат ревидираниот проект да стигне во Јавното претпријатие за државни патишта, по што најдоцна до почетокот на следниот месец ќе почне тендерската постапка.

„Роковите се поголеми на меѓународните тендери во делот на автопатишта, мислам дека се меѓу 45 дена и 60, така да, до месец септември, ако сите постапки се завршени како што треба во делот на тендерирањето, ќе треба да биде отпочнат“, изјави Горан Сугарески, министер за транспорт и врски.

Останатите 10 и пол километри од автопатот кој што ќе треба да не поврзе со Косово пак, ако се заврши проектот до крајот на годинава, ќе почне да се гради следната градежна сезона.

„Не би сакал да шпекулирам со термини, нашите очекувања се некаде во октомври – ноември да заврши проектот, така да после тоа веднаш би се одело на тендерирање“, рече Горан Сугарески, министер за транспорт и врски.

Вицепремиерот Бујар Османи минатото лето вети дека оваа пролет ќе почне изградбата на автопатот Скопје – Блаце, што е децениско барање на бизнис заедницата. Според најавите од Владата планот е изграбата на оваа делница да се одвива во две фази. Првата од граничниот премин „Блаце“ до клучката Блаце во должина од околу два километра и треба да се изгради за 18 месеци. Вториот дел, до Скопје е долг 10,5 километри и треба да почне со градба следната година и да трае околу 36 месеци. Очекувањата се дека овој автопат ќе биде пуштен во употреба во 2023 година. Автопатот, кој ќе има четири тунели и осум моста чини околу 110 милиони евра, кредит од ЕБРД. Инаку, Косово ја заврши изградбата на автопатот од Приштина до македонската граница  долг 55 километри за помалку од пет години. Вредноста на проектот изнесува 600 милиони евра. Автопатот ќе биде пуштен во употреба за 10 дена, а на настанот ќе присуствува и премиерот Зоран Заев.

Александра Спасевска

Shpërndaj me

Loading...