fbpx

Муфтијата на Струга, Салим Сулејмани и неколку други имами на оваа муфтиство се вклучија во кампањата на ДУИ во Струга. За ова тие добија благодарност од градоначалникот на Струга, Рамиз Мерко, за време на митингот на ДУИ одржан пред неколку дена.

„Тука е и Муфтијата на Струга, благодарам за присуството. Ви благодарам, министри, вицепремиер, тука е и имамот на Ладориште, Лабуништа и многу други“, рече Рамиз Мерко, градоначалник на Струга.

На прашањето за вмешаност на муфтиите и имамите во партиски кампањи, Исламската верска заедница вели дека ИВЗ е неполитичка и непартиска институција. Според ИВЗ, учеството на имамите е индивидуална одлука што ја донеле на покана од ДУИ.

„Што се однесува до учеството на некои поединци, тие одговориле на официјалните покани како гости. Истите ќе бидат подготвени да одговорат на поканите и  од други партии за да ја докажат својата непристрасност. Поради можни погрешни толкувања и недоразбирања, Исламската верска заедница ги повикува сите свои службеници да бидат  воздржани и да не  учествуваат во предизборни митинзи“, наведуваат од ИВЗ.

Поранешниот поглавар на ИВЗ Сулејман Реџепи побара од Владата да не прогласува полици час за молитвата за Бајрам, а на партиите индиректно им се закани дека последиците може да ги почувствуваат на изборите. Реџепи е запаметен и за неговата директна соработка со политичките претставници, како што беше случајот кога го благослови поранешниот премиер Никола Груевски.

Мефаил Исмаили

 

Shpërndaj me

Loading...