fbpx

Пропадна и денешниот обид да се продолжат работите за водоснабдување на тетовското село Синичане. Работата е спречена од припадници на полицијата, кои го поканија градоначалникот на Боговиње, Албон Џемаили во Полициската станица во Тетово да разговара за изнаоѓање решение. Десетици жители на Синичане се собраа пред полициската станица, кои бараа од Секторот за внатрешни работи да дозволи продолжување на работите за водоводот.

„Не знам, не разбирам, ние земаме вода за наша егзистенција. Никому не му треба оваа вода, не разбирам зошто. Владата мора да преземе мерки, ова е за човечка егзистенција. Имам 70 години, сè уште немам вода за пиење, одам во други села за да наполнам вода затоа што е загадена“.

„Откога се родив до сега, само привремено сме ја решиле работата, но пак   немаме чиста вода. Водата како што покажуваат резултатите е катастрофа, дури и животните не треба да ја пијат. Не знам кој се инаети и е лут зошто добиваме вода, кога таа вода не му е потребна на никого.

„Бараме вода, 95 проценти се покажа дека не се пие, тоа е отров. Што да се прави? „Освен да го напуштиме селото, но каде да одиме?“.

„Загрижен сум за моите граѓани и  разбирам што прави политика, но јас сум должен со закон  да обезбедам вода за моите граѓани. Полицијата е многу децидна, не може да продолжи работата. Јас и таму им реков, но тие се толку одлучни што во одредени случаи бараат мое апсење“.

„И додека институционалните препукувања продолжуваат, стотици куќи во селото Синичане користат вода од овој базен, што ги снабдува со децении и во кое е напишано:„ Оваа вода не се пие “. Оваа вода од Институтот за јавно здравје е забранета и за техничка употреба бидејќи во водата се пронајдени бројни нечистотии и бактеријата ешерихијаколи “.

Селото Синичане веќе неколку децении се соочува со недостиг на вода за пиење. Сега, со иницијатива на жителите и нивно финансирање, и со поддршка од општината, започнаа активности да се донесе вода од извор, но во тоа ги спречуваат жителите на Урвиќ, кои тврдат дека изворот е нивни, а сега, работите ги спречува полицијата.

Bashkim Sulejmani

Shpërndaj me

Loading...