fbpx

Најавените реформи во судството не ги даваат потребните резултати. Општата состојба во судството се оценува како лоша, па 54% од административните работници сметаат дека работата на судовите е лоша, 62% немаат доверба во судството, иако 89% од анкетираните сметаат дека реформите во судството се важни за членството на земјата во ЕУ.

Најлошо е оценета работата на Советот на јавни обвинители, Судскиот совет за именување и разрешување на судии, а најлош оценет аспект во судството е независноста и немањето пристап на судиите“, рече Ардита Имери, Институт за европска политика.

Овие организации сметаат дека граѓаните ја загубиле довербата во судскиот систем. И кај борбата против корупцијата и за човековите права, граѓаните сметаат дека состојбата е лоша поради необјективната и несоодветна измена на законите.

Ова се резултатите од спроведената анкета на Хелсиншкиот комитет во соработка со Институтот за европска политика за реформите во судството, борбата против корупцијата и човековите права.

Елмедина Алији

Shpërndaj me

Loading...