Поради состојбата со коронавирусот Светска Банка во својот извештај прогозира намалување на економската активност на земјава за -0,4 проценти. Предупредувањето од Светска Банка е дека во периодот на закрепнување на економијaта ќе бидат допoлнителни фискални реформи, реформи во конкурентноста и во управување со јавните политики за забрзување.

Банката за македонската економија има најоптимистичка прогноза споредено со земјите во регионот. Најголем пад на економијата  според Светска Банка се очекува да  има Бугарија, по неа е Босна, Косово, Црна Гора, Албанија и Србија.

Shpërndaj me

Loading...