Зоран Заев кој е  прв македонски  премиер кој присуствува на Состанокот на лидерите на НАТО во Лондон, ја истакна потребата НАТО да се посвети на завршување на конфликтите во различните земји низ целиот свет. Заев и полскиот претседател Дуда дури додадоа дека НАТО треба да се посвети на стабилизирање на Блискиот исток, и да го запре руското влијание на Западен Балкан.

“НАТО е најголемиот сојуз во светот и најважен фактор на војна и мир во светот и  е одговорна за зачувување на мирот насекаде во светот. Се разбира, тука треба да има поголемо фокусирање во југ, бидејќи таму навистина има потреба да се постави мир што е можно поскоро“.

“Не се сомневам дека треба да го гледаме НАТО како алијанса на сите земји-членки, така што основната идеја е активност на НАТО на 360 степени. Мора да ги погледнеме источните и јужните крила на НАТО и да се обидеме да им одговориме на сите предизвици што ги имаме таму.”

Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, рече дека НАТО ќе остане најуспешната алијанса во светот се додека може да се прилагоди на околностите. Завршувајќи ги дилемите за иднината на НАТО, Столтенберг рече дека треба да се слави 70-от роденден на оваа флексибилна алијанса, чиј мозок не починал.

“Ние сме 29 сојузници, од двете страни на Атлантикот, секако дека ќе има разлики. Би било чудно ако 29 сојузници со различни партии, со различни истории и географии секогаш да се договорат за сè. Но, лекцијата што ја научивме од историјата е дека и покрај овие разлики секогаш сме биле во можност да се обединиме околу нашите основни должности, да се поддржуваме и да се заштитиме еден со друг, затоа што е во наш национален интерес да го сториме тоа.”

Претседателот на САД, Доналд Трамп, рече дека станал обожавател на НАТО и ужива во фактот дека ќе се зголеми износот што земјите-членки ќе го издвојуваат за буџетот на Алијансата.

“Преку преговори го зголемивме буџетот на државите надвор од САД, затоа што САД платија многу повеќе од кој било друг, како процент од БДП. Го зголемивме бројот на државите кои плаќаат 130 милијарди американски долари. Во последните 20 години имаше само пад и немаше пораст и немаше да го имаме НАТО доколку продолживме на тој начин, така и го растевме релативно добро.”

Плановите се одбрана на балтичките држави, да ù се помогне на Турција во нејзиниот судир со Курдите и борбата против тероризмот и ИСИС; контрола на оружјето ; односот со Русија и за прв пат и односот со Кина се темите за кои се дискутира на Состанокот на лидерите на НАТО.

Anesa Salihu 

Shpërndaj me

Loading...