Астрономите за прв пат се сведоци на раѓање на нова планета. Таа се создава во близина на ѕвездата АБ Аурига, која од Земјата е оддалечена 520 светлосни години. Подвижниот круг е знак за астрономите дека се раѓа планета, а додека процесот да заврши сигурно ќе поминат милијарди години.

Досега астрономите не беа во можност да фотографираат вакви настани, но со развојот на технологијата тоа станува можно. Неверојатно е да се види дека всушност вака изгледало создавањето и на нашата планета.

Shpërndaj me

Loading...