Еден ден пред тридневниот карантин, граѓаните на Куманово брзаа да купат резерви на храна. Зелениот пазар беше преполн. Групирање пред тезгите со овошје и зеленчук, но многу од нив не се воздржуваа да купат и цвеќиња. Граѓаните велат дека го заслужиле враќањето на полицискиот час, бидејќи не ги почитувале здравствените препораки.

„Добро е да се стави карантин, но треба да се прави почесто. Карантинот се тргна многу рано, требаше да го продолжат “.

„Ова не многу добро, како за мене така и за семејството и за другите, но мора да се почитува, државата мора да преземе повеќе мерки, да ја ангажира полицијата бидејќи еден има маска, 10 немаат.”

„Да, оваа ситуација е добра затоа што ги имаме овие„ мрежи во уста “, никогаш не било подобро. За да го заштитиме нашето здравје и здравјето на сите другите“.

Во општината се одржа состанок со Штабот за управување со кризи. Градоначалникот на Куманово, Максим Димитријевски има страв од пренесување на вирусот во општина Липково како ново жариште на Ковид 19.

„Од општина Липково да ги спречат сите можни ситуации при евентуално ширење во општина Куманово, затоа што знаеме дека овие две соседни општини се поврзани со фреквенција на населението помеѓу овие две зони.“, Максим Димитриевски, градоначалник на Куманово.

Куманово е една од 10 – те општини во земјава што целосно ќе биде затворена овој викенд. Од Центарот за јавно здравје велат дека од 85 активни случаи во Куманово, 67 се од општина Липково. Вкупно 24 луѓе починале во овој регион, а има повеќе од 500 случаи на заразени од почетокот на пандемијата.

Аднан Ќаили

Shpërndaj me

Loading...