fbpx

Институциите не посветуваат доволно внимание на реадмисијата на граѓаните кои се вратиле во земјава по емигрирањето во која било од државите на Европската Унија, соопштија од Анкетната комисија за заштита на слободите и правата на граѓаните, на денешната јавна расправа. Малинка Ристевска Јорданова, од Институтот за европска политика, рече дека повратниците се соочуваат со потешкотии во скоро секоја област од животот, како образованието, домувањето, социјалната помош, вработувањето. Таа додава дека можностите за вработување и пристап до услугите за повратниците зависи од политичка припадност и се додека не припаѓаат на политичка партија, ги остваруваат своите права многу тешко. Оние кои останале во странство подолго време имаат потешкотии да се прилагодат, додава таа. Рече дека со враќање во земјата, нивниот прв контакт е со полицијата и ова ги прави вознемирувачко враќањето во нивната земја.

Околу 70% од повратниците се Роми, беше кажано за време на јавната расправа. Пратеникот Самка Ибраимоски рече дека нема потреба да се развиваат нови програми за реинтеграција на повратниците, но доволно е да се спроведе она што е веќе подготвено. Според него, Ромите умираат млади затоа што немаат што да јадат.

Сиромаштијата и дискриминацијата по етничка и политичка основа се наведуваат како причини за заминување на граѓаните. Според податоците на институциите, од 2015 година околу 9.000 граѓани се вратиле во земјава.

Еви Шкопи

Shpërndaj me

Loading...