Спасени се рударите кои неколку часа останаа заробени по експлозија во рудник за јаглен во источна Германија.

Како што пренесe „Дојче Веле“, 35-тте рудари по експлозијата се евакуирале на безбедно, во посебна просторија за итни случаи, на  700 метри под земјата.

Германскиот весник пренесува дека сите рудари се извлечени и се во стабилна состојба.

Работата во рудникот е прекината сѐ додека не се распистат причините за експлозијата. Неофицијално, станува збор за експлозија на водород. Гас што често пати го има во длабоки подземни џебови.

 

Shpërndaj me

Loading...