Новиот закон што го донесе Унгарија го дефинира родот заснован на хромозомите при раѓање, менувајќи го карактеристичниот текст од „пол“ во „пол наведен на раѓање“.
Амандманот значи дека транс луѓето повеќе не можат да го менуваат својот пол и име на официјални документи, како што се документи за лична карта и потврда за брак.

– Со оглед на тоа што целосната промена на биолошкиот пол не е можна, потребно е со закон да се каже дека не постои можност да се промени во регистарот на раѓања, бракови и смртни случаи, се вели во објаснувањето, придружено со амандманот .

Предлог-законот беше усвоен со 134 гласа „за“ наспроти 56 „против“, со обезбедено двотретинското мнозинство на партијата „Фидес“ на премиерот Виктор Орбан, и покрај противењето на другите партии.

Но, законот е цел на критики и на меѓународно ниво од страна на организациите за човекови права, Комесарот за човекови права на Советот на Европа и членовите на Европскиот парламент.

 

Shpërndaj me

Loading...