Агенцијата за бегалци на Обединети нации (УНХЦР) го повика унгарскиот премиер Виктор Орбан да се откаже од строгите правила за азил, чии делови го кршат меѓународното право.

Унгарија минатиот месец ги затвори така наречените транзитни зони за мигранти, ослободи околу 300 бегалци, но воведе построги правила и пракса за идните барања на азил, според кои барањето за азил да се поднесе во конзулатите во соседните држави, а не на унгарската граница.

 

Shpërndaj me

Loading...