Синдикатот на вработените во судството го поздравува зголемувањето на платите за 5% од вработените во јавната администрација, но нагласуваат дека тоа не е доволно. Од УПОЗ велат со дека ваквото мало покачување, платите за службениците, без да се сметаат додатоците за плати и храна, ќе бидат 11.747 денари, а за високите службеници 12.300 денари. Генералниот секретар на УПОЗ, Трпе Деаноски, рече дека ова ги тера вработените да си дадат оставка и да се пријават за социјална помош, бидејќи таа е 12.000 денари за едно четиричлено семејство. Деаноски додава дека со зголемувањето од 5%, доколку храната и патувањето на вработените би се плаќале одвоено, платите сепак би биле многу ниски.

 

Shpërndaj me

Loading...