fbpx

Светската кошаркарска федерација е решена да ја подобри кошарката во женска конкуренција во сите аспекти. ФИБА сега е ориентирана кон судии во женска конкуренција, зголемувајќи го прагот на возраста, но исто така ќе донесе нови можности за добивање на лиценци за оваа спортска активност. Според пресметките, се предвидува бројот на арбитри во женска конкуренција да се зголеми од 20 до 30 проценти. Во меѓувреме, со новиот правилник, судијките постари од 50 години можат да бидат активни во женска кошарка, на истите позиции. Така, ФИБА се обидува да задржи искусни судијки на возраст над 50 години.

Shpërndaj me

Loading...