Минимална плата од 14.500 денари ќе имаат сите спортисти и спортски работници кои имаат важечки договори со спортски клубови. Покрај оние кои се вработени со полно работно време, помош ќе добијат и лица ангажирани со разни хонорари.

Сите спортисти треба да достават барање за финансиска помош до матичната Федерација до 1 април за потоа Федерацијата да достави барање до АМСМ. Каевски ги претстави и дополнителни мерки. Помош од 14.500 денари за клубовите кои регистрирале најмалку 40 спортисти во нивните категории, во индивидуални спортови и најмалку 80 спортисти регистрирани во новите категории во екипни спортови.

АМСМ ќе ги финансира програмите за подготовка на спортистите во олимписките спортови, а исто така екипите ќе ги ослободи од плаќање котизација и членство. Директорот Каевски потврди дека Владата ќе помогне во реализирање на спортските ваучери поради намалување на финансискиот буџет на компаниите, преку кои клубовите ги добиле парите.

Махир Тачи

Shpërndaj me

Loading...