fbpx

79 случаи на жолтица се регистрирани во повеќе општини во Скопје. Најновите случаи се регистрирани во Шутка. Станува збор за осум заболени од оваа болест кои не се во семејни врски. Општините Ѓорче Петров и Сарај имаат најголем број заболени, додека најмногу погодени возрасти имаат учениците од основното училиште. Епидемиолозите очекуваат дека со почетокот на второто полугодие жолтицата ќе стане поизразена, а апелираат до училишните власти да се грижат за хигиената.

 Лулзиме Бајрами, епидемиологЦентар за јавно здравје

Станува збор за акутна болест која доаѓа од неизмиени раце, се нарекува и така, бидејќи после тоалет рацете не се мијат, особено кај децата од училишна возраст и од предучилишна возраст, затоа што не внимаваат многу на личната хигиена. При нашите посети на училиштата, немаше средства за дезинфекција на рацете. Не е само вината кај децата, туку треба да внимаваат и наставниците и училиштата за да видат колку децата ги мијат рацете, што е единствена превентивна мерка против Хепатитис А.  

 Покрај одржувањето на личната хигиена, епидемиолозите велат дека друга превентивна мерка е вакцинацијата. Ако некој има температура, летаргија, болки во мускулите и повраќање, лекарите препорачуваат да побарате лекарска помош.

Vjollca Aliti

Shpërndaj me

Loading...