Tridhjetë vjet reflektim, shtatë vite studime për të kuptuar se ”Njeriu Vitruvian” i Leonardo Da Vinçit është imazhi i algoritmit sekret që artistët kanë përdorur nga shekulli IV deri në të 18-in për të vërtetuar që veprat e tyre ishin të frymëzuara nga i ashtuquajturi ”Proporcioni Hyjnor”.

Për pesë shekuj, vizatimi kishte fshehur një ”mashtrim”.

”Ai ishte realizuar për t’i dhënë formë në një mënyrë të koduar drejt formulës aritmetike dhe gjeometrike, në përputhje të parametrave të imponuara nga Kisha”, sipas kërkimeve të Robertos Concas, historian arti, aktualisht drejtor i Muzeut Kombëtar të Kaliarit.

Shpërndaj me

Loading...